Mit válasszak? Tudj meg mindent a nyírfa nyelekről...

2018.07.22

A nyír az északi félteke fája. Rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhetően szinte mindenhol megtalálható. A professzionális gyártók által leggyakrabban használt marimba ütő alapanyag. Az Ashkatan ütőkhöz használt nyírfa az Egyesült Államok keleti részén terem, ahol a nyírfa feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak.

Kinek ajánljuk a nyírfa marimba ütőket?

Elsősorban azoknak ajánljuk, akik hagyományos, megszokott játékérzetet várnak a marimba ütőktől. Aki vett már a kezébe Ashkatan marimba ütőt, az tudja, hogy milyen az "Ashkatan játékérzet". Az általunk használt juhar speciális rugalmasságú, és egy hajszálnyival (0.3 mm-rel) vastagabb az általánosan használt ütőknél. Emiatt minden egyes emelés plusz lendületet kap, ami egyedülállóvá teszi a játékot.

A nyírfa játékérzete sokkal "sztenderdebb", már csak azért is, mert a legtöbb általánosan használt marimba ütő ebből az anyagból készül. Éppen az általános használata és a játékérzet megszokottsága miatt döntöttünk úgy, hogy mi is bevezetjük. Hónapokon keresztül kerestük a megfelelő forrást, és számtalan anyagot kipróbáltunk, mire megtaláltuk a lehető legjobb, amerikai nyírfát az új Ashkatan marimba ütőkhöz.

Természetesen továbbra is a juhar nyelek adják az Ashkatan játékérzet egyik titkát, ezért senkinek nem kell félnie attól, hogy a juhar ütőket kivonjuk a forgalomból. Ezentúl mindkét anyagot egyformán használjuk majd.

Még egy érdekesség a nyírfáról:

A nyírfa nem véletlenül ilyen népszerű a hangszergyártásban. Sőt, ez a legkeresettebb hangfal alapanyag is. És miért? Mert olyan természetes rezonanciája van, ami a csúcsát a legmélyebb és legmagasabb hangtartományokban éri el. Ez a rezonancia kompenzálja a hangszórók gyengeségét ezekben a tartományokban, ezáltal "természetes EQ-ként" viselkedik.

A nyírfa dobtestek és más hangszertestek (a gitártól a cimbalomig) adnak egy extra lökést a mély és magas hangoknak, így eltüntetik a közepes hangtartomány dominanciáját és gazdagabbá varázsolják a hangzást.

A jelenségnek nem ismerjük a tudományos magyarázatát, de a lényeg, hogy működik - szinte földöntúli képességet adva a nyírfa hangszereknek.

Ashkatan Kipchak N95 hegyi juhar marimba ütő

Hangzás: kemény Kategória: haladó Anyag: hegyi juhar, bambusz - a nyírfa nyelű változatnál rugalmasabb, egyedibb játékérzetet biztosít Hangszer: marimba, vibrafon Használat: a marimba felső oktávjaiban, zongorakíséretes darabokhoz, vibrafonos kamaraszólamokhoz Az ár 1 párra (2 db) értendő.

7 300 Ft

Ashkatan Kipchak F86 közepes marimba ütő - 1 pár

Hangzás: közepesen kemény Kategória: haladó Anyaga:  nyírfa vagy hegyi juhar (készlettől függően), kaucsuk, pamut, akril. Ha szeretnéd magad kiválasztani a nyél anyagát, bátran kérd a segítségünket emailben vagy telefonon! A megrendelésed leadásakor is leírhatod nekünk speciális kérésedet a "megjegyzés" rovatban. Hangszer: marimba Használat: a marimba teljes terjedelmében, szóló- és zongorakíséretes darabokhoz. A legfelső oktávban érdemes kipróbálni az R89-es keménységet .

8 200 Ft