Mi a biodiverzitás? - EXTERNÁLIÁK 3. rész

2020.12.30

Te hallottál már az externáliákról? Még nem? Az baj. Harmadik rész.

Ha olvastad az előző bejegyzéseket, biztosan kíváncsi vagy, mit tesz az Ashkatan az externáliák kompenzálásáért, és egyáltalán az élhetőbb jövőért?

Az élhetőbb jövő esetében a kulcsszó a biodiverzitás. Nem pusztán a természetvédelem, hanem a biodiverzitás.

Jegyezd meg ezt a kifejezést, használd, ismertesd meg másokkal. Még sohasem értettük ennyire, hogy milyen fontos dolog a biodiverzitás, magyarul a fajgazdagság. Ahol egy faj eltűnik, ott tucatnyi követi, és ahol egy fajt sikerül visszahozni az adott környezetbe, az pozitív változások egész sorát hozza, nem csak a többi állat és növény, hanem az emberek számára is. Nem csak az számít, hány fát ültetsz, hanem az is, hogy hányfélét. Nem csak az számít, hány állat legelészik egy réten, hanem az is, hogy hányféle.

A biodiverzitás, a fajgazdagság nem csak az ember mentális egészségéért felelős. Nélküle nem lenne étel az asztalodon, nem lenne belélegezhető levegő az utcán. Minden nap használod a biodiverzitást, de sajnos el is használod, pedig nagyon nem kellene.

És itt jön a képbe az, amiért ezt a sokrészes cikket megírtam. Az Ashkatan, bár nagyon csekély mértékben, de szintén teremt externáliákat. Az ütők és az alapanyagok szállítása üzemanyagot igényel és káros anyagokat termel. A kartont és a térkitöltőt mi újrahasznosítjuk, a vevő viszont sokszor csak a szemétbe dobja azokat. A nyírfa alapanyagunk az Egyesült Államokból érkezik, és miután elkészültek belőle a gyönyörű Ashkatan marimba ütők, sokszor ugyanoda is kerül vissza. Idehaza nagyon megszaladtak az árak, mi viszont nem akarunk emelni, ez nagyon fontos alapfilozófiánk: az amúgy is felfújt hangszerárakat nem fújni tovább. Ezért tavasz óta (ez még titok, később majd részletesebben írok róla) együttműködünk egy sencseni céggel is, akik bizonyos alkatrészeket sokkal jobb ár-érték arányban és megbízhatóbban gyártanak le, mintha a hazai munkabért kellene megfizetnünk egy magyar vállalkozónak, kétes eredménnyel.

Van tehát externáliánk, de jövőképünk is van.

Ezért két dologra készülünk itt az Ashkatan-nál.

Még kevesen tudják, de ezekben a napokban indult útjára az új webshopunk, amin ezt a cikket is olvasod. Az új webshopban többféle fizetési és szállítási módból lehet majd választani. Lesz köztük egy olyan opció, amivel a vásárló kerek háromszáz forinttal hozzájárulhat a biodiverzitás megőrzéséhez. Háromszáz forint kevés, de az így felgyűlt összeget rendszeresen faültetésre és természetvédelmi programok támogatására fordítjuk, amiről természetesen mindig beszámolunk majd.

Másrészt, az Ashkatan maga is részt vállal a költségekből. Ezentúl minden karácsonykor valamilyen ajándékkal "kedveskedünk" a biodiverzitásnak. Idén egy igazán különleges ajándékkal készültünk, amiről a folytatásban olvashatsz.

Ashkatan Kipchak N95 hegyi juhar marimba ütő

Hangzás: kemény Kategória: haladó Anyag: hegyi juhar, bambusz - a nyírfa nyelű változatnál rugalmasabb, egyedibb játékérzetet biztosít Hangszer: marimba, vibrafon Használat: a marimba felső oktávjaiban, zongorakíséretes darabokhoz, vibrafonos kamaraszólamokhoz Az ár 1 párra (2 db) értendő.

6 600 Ft

Ashkatan Kipchak F86 közepes marimba ütő - 1 pár

Hangzás: közepesen kemény Kategória: haladó Anyaga:  nyírfa vagy hegyi juhar (készlettől függően), kaucsuk, pamut, akril. Ha szeretnéd magad kiválasztani a nyél anyagát, bátran kérd a segítségünket emailben vagy telefonon! A megrendelésed leadásakor is leírhatod nekünk speciális kérésedet a "megjegyzés" rovatban. Hangszer: marimba Használat: a marimba teljes terjedelmében, szóló- és zongorakíséretes darabokhoz. A legfelső oktávban érdemes kipróbálni az R89-es keménységet .

8 200 Ft

Ashkatan Kipchak N95 kemény marimba ütő nyírfa nyéllel

Hangzás: kemény Kategória: haladó Anyag: nyírfa, bambusz - a hegyi juhar változattal szemben megszokottabb játékérzet Hangszer: marimba, vibrafon Használat: a marimba ütő felső oktávjaiban, zongorakíséretes darabokhoz, szólisztikusabb kamaraszólamokhoz és puhább hangzású vibrafon darabokhoz. Az ár 1 párra (2 db) értendő.

6 600 Ft