Interjú a FusionX ütőről

2021.07.27

Egy év kutatás, fejlesztés és tesztelés után végre kezemben tarthatom a valaha volt legkülönlegesebb marimba ütőt. Vékony, finom tapintású rattan nyél, kissé abszurd, vörös-fekete szőrös fej, minimalista dizájn. Első ránézésre gyönyörű. De mitől is olyan egyedi? Mi hívta életre? És valóban erre a marimba ütőre volt szükség a jelenlegi "talpraállós" helyzetben? Interjú.

Mi volt az alapötlet, ami életre hívta ezt a szokatlan külsejű ütőt?

Eredetileg csak a kísérletezés öröme. Már régóta szeretnénk vibrafon ütőket gyártani, és ehhez szükségünk volt arra, hogy nagyobb tapasztalatra tegyünk szert a rattan alapanyaggal kapcsolatban. Mivel a marimba ütőkről már óriási tudásunk halmozódott fel, úgy gondoltuk, egy rattan nyelű marimba ütővel nem lőhetünk mellé.


Álljunk itt meg egy pillanatra. Mi is tulajdonképpen a rattan? Ez ugyanaz, mint a bambusz?

Abszolút nem. :) Sokan keverik a kettőt, és idősebb dzsesszisták gyakran hívják a vibrafon ütőiket bambusz ütőknek, pedig a két anyagnak semmi köze nincs egymáshoz. A rattan valójában egy kúszópálma, ennek az indáját használják évezredek óta bútorok, szerszámok és használati tárgyak készítésére.

És ilyen indából vannak a rattan ütők is?

Pontosan. A rattan nyelű ütők éppen annak köszönhetik a rugalmasságukat és az erősségüket, hogy a nyél, amit a kezünkben fogunk, és ami az ütés lendületét továbbítja, valamint a hanglap "visszarúgásának" az erejét felveszi, valójában egy rendkívül szívós anyag. Szokatlan példa, de ehhez hasonlókon ugrál Tarzan a jól ismert Disney-mesében. :)


Tehát akkor megvolt az ötlet, hogy alkottok egy rattan marimba ütőt. És hogyan tovább? Mi volt a következő lépés?

Két nagy vágyam volt: az egyik a kéttónusú ütő, ami egészen halk és hangos dinamikákra is képes. A másik az "univerzális" ütő, amivel a marimba teljes hosszán kényelmesen játszhatunk. Mivel az utóbbit még soha senkinek nem sikerült létrehoznia, úgy döntöttem, teszek egy próbát ezzel.


És sikerült?

Az elején rengeteg csalódás ért, mivel nem véletlenül nem gyártottak még ilyen ütőt. A gumi belső mag és a fonal aránya, valamint ezek anyaga és keménysége mind szigorú szabályokat követnek. Amelyik fonalon átüt a keményebb mag a marimba tetején, az rendkívül durván fog szólni legalul. Ez fordítva is igaz: ha legalul szépen szól egy ütő, a legfelső oktávban csak "puffogást" fogunk hallani. A megoldást végül a fonal anyaga jelentette.

Igen, eléggé feltűnő ez a "szőrös" fonal az ütő fején. Ez volt a kulcs a megoldáshoz?

Miután rengeteg kísérleti luxusfonalat a "kukába dobtunk", úgy éreztük, ideje lenne forrást váltanunk, és szétnézni a fonalpiac eldugottabb szektoraiban. Ez nagyon jó döntésnek bizonyult, ugyanis néhány napon belül megtaláltuk a FusionX végleges fonalát.


Miből is van ez tulajdonképpen?

Részben egy mohair nevű anyag alkotja. Ez az angóra juh gyapjából készül, ami egy igen ősi háziállat. Sokáig csak Tibet zárt világában ismerték a belőle készült finom és ellenálló kelméket, és ez a tudás csak a 16. században szabadult ki és jutott el Törökországba. Mi is török gyártótól szerezzük be a FusionX fonalát.


És mitől olyan különleges a mohair?

A tibetiek nem véletlenül őrizték évszázadokon keresztül a titkukat. A mohair nagyon rugalmas és strapabíró, tipikusan "télen meleg - nyáron hideg" anyag. Képtelen gyűrődni, mindig visszatér a tartása, ami nagyon előnyös a marimba ütőkön. Emellett még tűzálló is, és nem veszi fel a nedvességet sem. Igazi luxusanyag, az ára a kasmíréval és a selyemével vetekszik.

De gondolom, ti nem a magas ára miatt választottátok, ugye? :)

Természetesen nem. :) Engem már az első hangteszten meggyőzött. Volt valami egyedien tiszta a hangjában. Amikor csak hozzáértem vele a marimba hanglapjához, feltűnt, hogy más ütőkkel ellentétben nem valamelyik felhangot szólaltatja meg, amikor finoman végighúzzuk a hanglapon, hanem magát az alaphangot. Ez nagyon letisztulttá teszi az ütés hangját. Nincsenek zörejek - akusztikai kifejezéssel élve tranziensek - az ütő leérkezésekor. A felhangokat természetesen lehet hallani, de csak annyira, amennyire szükséges a szép hang képzéséhez. Ráadásul, mivel a fonalzörejek nem dominálnak, a felső oktávokban is szépen megszólal olyan fonalmennyiséggel, amivel más ütők már csak puffognának. Tehát sokkal szélesebb körben használható, mint bármely más marimba ütő.


Vibrafonon is?

Így van. Természetesen nem egy tipikusan kemény vibrafon ütő, de rengeteg darabhoz - főleg klasszikus zenéhez - kifejezetten tudom ajánlani. Bennem egy Grieg átirat (vibrafon-zongora) előadásakor született meg az igény, hogy ne csak kopogós vibrafon ütőim legyenek. Konkrétan az Ashkatan N95-ös és R89-es marimba ütővel játszottam azt a darabot, mivel a széles hanglapú Adam's vibrafonunkon minden hagyományos vibrafonütő csak kopogott. De persze a fanyelű ütő nem pótolja a vibrafonütőket, így már akkor elhatároztam, hogy kell nekem egy ütő, ami finomabban és letisztultabban szól egy tipikus vibrafonütőnél, mégis rattan nyele van. Ez sikerült is a FusionX megalkotásával.


Még rengeteg dolgot nem mondtál el, kíváncsi lennék például az interjú előtt említett "nyélvastagság-innovációtokra", valamint arra, hogy hogyan kompenzáltátok a rattan nyelek erős párafelvételét. De sajnos az interjú végéhez közeledünk. Ezért egy utolsó kérdést engedj meg:

Mit tanácsolnál azoknak, akik verőt választanak? Kinek ajánlanád konkrétan a FusionX ütőket?


Ahogyan korábban az Ashkatan facebook-oldalán írtam, a FusionX nem az az ütő, amit kezdőként a "basic" szetted első darabjának rendelsz meg. Erre a célra ott van a jóval kedvezőbb áron elérhető Student széria. De ha már marimbázol/vibrafonozol egy pár éve, szereted az újdonságokat és szélesítenéd a perspektívádat, akkor mindenképp ott a helye a verőtáskádban. Ehhez hasonló ütőt, ilyen célkitűzéssel egyetlen gyártó sem alkotott még, az igazi nemzetközi "nagykutyák" sem. Ők mindig a jól bevált, túlárazott középszerűséghez ragaszkodnak, és az igazán egyedi ötletekbe egyszerűen nem éri meg időt és pénzt fektetniük. Nálunk más a helyzet, mert kis termékpalettánk van, és ennek a néhány terméknek szenteljük minden időnket. Ezért nekünk nem kerül sokkal többe kis példányszámú, egyedi ütőket gyártani, mint a megszokottakat. A FusionX tehát valami egészen újat kínál, olyan játékélményt és játékérzetet, valamint olyan letisztult hangzást, amit nem találhatunk meg a megszokott márkáknál. Ezért a FusionX ütőkkel akár nemzetközi szinten is kitűnhetünk egy-egy versenyen, koncerten vagy youtube-videón. Biztosak lehetünk benne, hogy ilyen helyzetekben azonnal felfigyelnek rá, hogy milyen szokatlan ütőt tartunk a kezünkben. Az általunk játszott hangok minőségéről nem is beszélve.

Hol tudjuk megvenni ezeket az ütőket?

Több nemzetközi platformon is elérhetőek, de itt, a saját webshopunkban a legolcsóbbak, mivel itt gyártói áron tudjuk kínálni őket. Ha érdekel a FusionX, ide kattintva tekintheted meg a termékleírást és a képeket.