Van megoldás? - EXTERNÁLIÁK 2. rész

2020.12.29

Az előző bejegyzésben írtam az externáliákról (a külső gazdasági és környezeti hatásokról) és arról a veszélyről, amit ezek jelentenek a jövő nemzedék számára. Ha még nem olvastad, kérlek, tedd meg, érdemes képben lenni ezekkel a dolgokkal.

Ha már ismered, miért olyan veszélyes az externáliák figyelmen kívül hagyása, és hogy mennyire lehetetlen előre félretenni a pénzt a gondok kezelésére, már biztosan kíváncsi vagy a megoldásra. Talán neked is van saját megoldásod, ez esetben nyugodtan oszd meg velem és a többi látogatóval a gondolataidat.

Az én véleményem az, hogy meg kell előzni a jövőbeni költségeket, a gazdaság összeroppanását - a biodiverzitás megőrzésével.

Gondolj bele:

Ha az etruszkok, akik szűk háromezer éve feltalálták a tetőcserepet, a cserépégetés közben minden tüzelőnek kivágott fa után ültettek volna egy csemetét, nem irtottak volna ki pár száz év alatt minden létező itáliai erdőt, és nem kényszerültek volna hosszas és veszélyes kereskedelmi utakra és háborúkra. Fát ültetni sokkal olcsóbb, mint háborúzni vagy expedíciót szervezni.

Ha az ipari forradalom idején egy bizonyos összeget minden mágnás szélkerekek építésére fordított volna, nem drágult volna rendkívüli mértékben a gépek mozgatására használt szén, és az akkori cégek még ma is versenyképesek lehetnének, mi pedig nem lennénk ilyen közel a környezeti összeomláshoz.

Már 1920 óta tudjuk, hogy az externáliákat, a vállalkozások külső gazdasági (és egyben környezeti) hatásait meg kellene adóztatni, és az élhető jövőbe fektetni. Ez sajnos azonban még várat magára. Addig is, mit tehetünk? Befektetünk mi magunk. Erről írok a holnapi bejegyzésemben, ahol elolvashatod, mit tesz az Ashkatan, az én vállalkozásom az élhetőbb jövőért.

Ashkatan Kipchak N95 hegyi juhar marimba ütő

Hangzás: kemény Kategória: haladó Anyag: hegyi juhar, bambusz - a nyírfa nyelű változatnál rugalmasabb, egyedibb játékérzetet biztosít Hangszer: marimba, vibrafon Használat: a marimba felső oktávjaiban, zongorakíséretes darabokhoz, vibrafonos kamaraszólamokhoz Az ár 1 párra (2 db) értendő.

7 300 Ft

Fusion X univerzális marimba/vibrafon ütő

Az ár egy párra értendő. - Különlegesen szép, víztiszta hangzás a mohairtartalmú fonalnak köszönhetően - Vékony, rugalmas rattan nyél - Természetes gumi "mag" az ütő fejében - Minden stílusban jól használható - Megfelelő súlyarányok - Marimbán és vibrafonon is szépen szól

9 800 Ft

Ashkatan S90 kemény marimba ütő - 1 pár

Hangzás: kemény Korosztály: kezdő (az átlagosnál valamivel könnyebb és rövidebb ütő) Anyaga: hegyi juhar, akril bevonat, pamut fonal Hangszer: marimba, vibrafon Alkalmazás: a marimba felső oktávjaiba ajánljuk kezdőknek, fiatalabb növendékeknek. Univerzális felépítése miatt a vibrafonon is szépen szól, és akár gyakorló xilofonokon is használhatjuk.

7 200 Ft