en-Mit válasszak? Tudj meg mindent a nyírfa nyelekről...

22/07/2018

A nyír az északi félteke fája. Rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhetően szinte mindenhol megtalálható. A professzionális gyártók által leggyakrabban használt marimba ütő alapanyag. Az Ashkatan ütőkhöz használt nyírfa az Egyesült Államok keleti részén terem, ahol a nyírfa feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak.

Kinek ajánljuk a nyírfa marimba ütőket?

Elsősorban azoknak ajánljuk, akik hagyományos, megszokott játékérzetet várnak a marimba ütőktől. Aki vett már a kezébe Ashkatan marimba ütőt, az tudja, hogy milyen az "Ashkatan játékérzet". Az általunk használt juhar speciális rugalmasságú, és egy hajszálnyival (0.3 mm-rel) vastagabb az általánosan használt ütőknél. Emiatt minden egyes emelés plusz lendületet kap, ami egyedülállóvá teszi a játékot.

A nyírfa játékérzete sokkal "sztenderdebb", már csak azért is, mert a legtöbb általánosan használt marimba ütő ebből az anyagból készül. Éppen az általános használata és a játékérzet megszokottsága miatt döntöttünk úgy, hogy mi is bevezetjük. Hónapokon keresztül kerestük a megfelelő forrást, és számtalan anyagot kipróbáltunk, mire megtaláltuk a lehető legjobb, amerikai nyírfát az új Ashkatan marimba ütőkhöz.

Természetesen továbbra is a juhar nyelek adják az Ashkatan játékérzet egyik titkát, ezért senkinek nem kell félnie attól, hogy a juhar ütőket kivonjuk a forgalomból. Ezentúl mindkét anyagot egyformán használjuk majd.

Még egy érdekesség a nyírfáról:

A nyírfa nem véletlenül ilyen népszerű a hangszergyártásban. Sőt, ez a legkeresettebb hangfal alapanyag is. És miért? Mert olyan természetes rezonanciája van, ami a csúcsát a legmélyebb és legmagasabb hangtartományokban éri el. Ez a rezonancia kompenzálja a hangszórók gyengeségét ezekben a tartományokban, ezáltal "természetes EQ-ként" viselkedik.

A nyírfa dobtestek és más hangszertestek (a gitártól a cimbalomig) adnak egy extra lökést a mély és magas hangoknak, így eltüntetik a közepes hangtartomány dominanciáját és gazdagabbá varázsolják a hangzást.

A jelenségnek nem ismerjük a tudományos magyarázatát, de a lényeg, hogy működik - szinte földöntúli képességet adva a nyírfa hangszereknek.

$27.90 Soft marimba mallets - Ashkatan Kipchak Z65

Price is for 1 pair (two pieces). Sound: soft Level: advanced Material: mountain maple, rubber, turkish merino wool, acrylic Instrument: marimba Tips for use: on the lower octaves of the marimba, bass parts of chamber music, soft tremolo pieces Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $27.90 / pair

8,300 Ft

$27.90 Medium soft marimba mallets - Ashkatan Kipchak P72

Price is for 1 pair (two pieces). Sound: medium soft Level: advanced Material: mountain maple, rubber, turkish merino wool Instrument: marimba Tips for use: on the lower octaves of the marimba, in baroque or classical transcriptions, chamber music Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $27.90 / pair

8,300 Ft

$26.90 Medium hard marimba mallets - Ashkatan Kipchak R89 birch handle

Price is for 1 pair (two pieces). Sound: medium hard Level: advanced Material: birch wood, rubber, turkish merino wool Instrument: marimba, vibraphone Tips for use: on every octaves of the marimba, for solo pieces or with piano accompaniment, for hard pieces, best for 4 mallets playing Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $27.90 / pair

9,200 Ft

$27.90 Hard marimba mallets - Ashkatan Kipchak N95 BIRCH handle

Price is for 1 pair (two pieces). Sound: hard Level: advanced Material: high quality american birch, bamboo yarn Instrument: marimba, vibraphone Tips for use: on the higher part of the marimba, with piano accompaniment, on vibraphone in chamber music Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $27.90 / pair

8,300 Ft