Csak nyelek és nyelek...

2020.05.22

Gondolkodtatok már azon, hogy milyen sok múlik a marimba ütők nyelének anyagán és felületkezelésén? Az Ashkatan-nal elégedett ütősök rendszeresen küldenek nekünk javításra marimba ütőket a világ minden tájáról. Számtalan ismert márkájú és "noname" ütőt tartottam a kezemben az utóbbi években, és rengeteg tapasztalatra tettem szert az ütők nyelével kapcsolatban. Hiánypótlásképpen szeretném Nektek összefoglalni ezeket a tapasztalatokat.

A legtöbb marimba ütő nyele nyírfából készül, ez egy standard, megfelelő rugalmasság/tartósság arányú faanyag. Az Ashkatan ütők egyik legegyedibb jellemvonása ezzel szemben a gondosan válogatott hegyi juhar nyél. De miért?

A kezdeti időben rengeteg nehézségbe ütköztünk a saját személyes önfejűségem miatt: nem voltam mindenben elégedett a nyírfa által nyújtott standard játékérzettel, és minden áron szerettem volna más anyagokkal kísérletezni - alternatívát nyújtani azoknak az ütősöknek, akik új irányokat keresnek.

Kezdetben az "olcsó" ütők tipikus anyagát, a bükköt próbáltam ki, ezt azonban merevsége miatt nagyon hamar elvetettem. Ezután a kedvelt cédrus és borovi fenyő következett: ezek a könnyen elhasználódó anyagok nagy népszerűségnek örvendenek olyan országokban, ahol a kellemes játékérzet érdekében hajlandóak akár néhány havonta új ütőket vásárolni. Természetesen ezek az ütők a hazai igényeknek nem felelnek meg, külföldön ugyanis jóval kevésbé számít a tartósság.

Végül felhagytam más gyártók anyagainak kipróbálásával, és tanulmányok tucatjait olvastam át a faanyagok sűrűségéről és rugalmasságáról. Ennek hatására döntöttem több kísérleti szett után a hegyi juhar mellett: mindez hat évvel ezelőtt történt, és a juhar ütők azóta is maximálisan beválnak.

Komoly problémát jelentett a felületkezelés is: a kezdetek kezdetén besétáltam egy profi festékboltba, egy nagy "csokor" méregdrága marimba ütővel a kezemben, és feltettem a kérdést:

"Ezek milyen anyaggal vannak bevonva?"

A lehetséges anyagokat ezután sorban próbáltam ki, egyre nagyobb elégedetlenséget érezve. Miért? Mert, bár sikerült elég jól imitálnom a drága ütők nyélbevonatát, rá kellett jönnöm arra, amibe addig nem gondoltam bele: nem normális dolog, hogy az általam addig használt "profi" marimba ütők vagy CSÚSZTAK az izzadságtól, vagy NAGYON HAMAR BEBARNULTAK ÉS ELHASZNÁLÓDTAK. Ismerős érzés, igaz? Ha túl vastag és erős a felületkezelés, kirepül az ütő a kezedből, amikor izzadni kezdesz a reflektorfényben. Ellenkező esetben (ha a nyél elég natúr ahhoz, hogy ne csússzon), néhány hónap után úgy néz ki, mintha korhadna.

Végül egy hangszergyűjtő barátom adott felületkezelési tanácsot. Egy olyan kombinációt ajánlott, ami látszólag ellentmondott minden logikának, azonban hihetetlenül eredményes volt: a mai napig ezt a technikát használjuk. A kombináció összetétele - az anyagok, a felhordási vastagság és sorrend, valamint a száradási idők és a polírozás mértéke - természetesen titkos;)

Néhány tanácsot szeretnék veled megosztani az ütők nyelével kapcsolatban:

Amikor marimba ütőt vásárolsz, vedd figyelembe az alábbi tényezőket:

- Izzadós vagy? Koncertszituációban szokott csúszni a kezed?

- Szereted a tenisz gripet? Ez a divatos bevonat sok embernek beválik, de bizonyos esetekben nagyon kényelmetlen tud lenni.

- Mennyire fontos neked a tartósság? Bevállalsz jobban használható anyagot, akkor is, ha az hamarabb elkopik?

ÉS A LEGFONTOSABB:

- Kíváncsi a gyártó a véleményedre? Ad lehetőséget cserére, ha nem vagy elégedett a nyél minőségével, tapintásával vagy rugalmasságával? Tudsz nekik közvetlenül üzenetet küldeni? Vajon figyelembe fogják venni, ha egy "névtelen" ütős megírja nekik a tapasztalatait?

Gyakorló gumilap, gumipad Ashkatan VOTAN 30 cm

A gyakorló gumilap hiánypótló eszköz, melyen a dobosok otthon is csendben, büntetlenül gyakorolhatnak. 30 cm-es szélességével teljesen olyan hatást kelt, mintha valódi dobon játszanánk. Alján vékony szivacs akadályozza az elcsúszást az asztalon, de mérete miatt a kisdobállványba is könnyen befogható. Masszív, strapabíró, ár-érték aránya kiváló. Anyaga:  mdf, gumi, szivacs  Mérete: 30 cm Korosztály: 0-100 éves korig - jó pap holtig gyakorol :)

5 800 Ft

Gyakorló gumilap kezdő dobosoknak

Az Ashkatan Marimba Mallets első nem "sajátmárkás" terméke ez a 30 cm átmérőjű, Moboog névre hallgató gumilap otthoni gyakorláshoz, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az Ashkatan VOTAN gumilapok olcsóbb, egyszerűbb kivitelezésű alternatívájaként kínáljuk azok számára, akik nem szeretnének túl nagy összeget beleinvesztálni a gyakorlásba. Szivacsos aljának köszönhetően nem csúszik el az asztalra vagy magára a kisdobra téve, de kisdobállványba is könnyen befogható. Anyaga: mdf, gumi, szivacs Mérete: 30 cm

4 500 Ft

Ashkatan Kipchak N95 hegyi juhar marimba ütő

Hangzás: kemény Kategória: haladó Anyag: hegyi juhar, bambusz - a nyírfa nyelű változatnál rugalmasabb, egyedibb játékérzetet biztosít Hangszer: marimba, vibrafon Használat: a marimba felső oktávjaiban, zongorakíséretes darabokhoz, vibrafonos kamaraszólamokhoz Az ár 1 párra (2 db) értendő.

6 600 Ft

Fusion X univerzális marimba/vibrafon ütő

Az ár egy párra értendő. - Különlegesen szép, víztiszta hangzás a mohairtartalmú fonalnak köszönhetően - Vékony, rugalmas rattan nyél - Természetes gumi "mag" az ütő fejében - Minden stílusban jól használható - Megfelelő súlyarányok - Marimbán és vibrafonon is szépen szól

9 800 Ft

Ashkatan Kipchak N95 kemény marimba ütő nyírfa nyéllel

Hangzás: kemény Kategória: haladó Anyag: nyírfa, bambusz - a hegyi juhar változattal szemben megszokottabb játékérzet Hangszer: marimba, vibrafon Használat: a marimba ütő felső oktávjaiban, zongorakíséretes darabokhoz, szólisztikusabb kamaraszólamokhoz és puhább hangzású vibrafon darabokhoz. Az ár 1 párra (2 db) értendő.

6 600 Ft