"Baljós árnyak" és nagy remények: a nemzetközi piac felé vezető úton

2020.11.24

Az előző cikkben megismerkedhettetek a kezdeti nehézségeinkkel, az örömeinkről azonban viszonylag kevés szó esett. Pedig voltak: 2015-re elkészült a honlapunk, ami kezdetleges volt ugyan, de szélesebb körben ismertette meg az ütősökkel az Ashkatan ütőket. A marimba ütők mellett - egy CNC műhellyel összefogva - nagyon profi triangulum ütőket gyártottunk, és az országos kiszállítás terén is kezdtünk némi tapasztalatra szert tenni. Még az egyetem utolsó évében elkezdtem xilofon ütőket készíteni, és ez a jelentéktelen, "nádpálcán fagolyó"-nak tűnő kis apróság mindent megváltoztatott.

Egy hallgatótársam külföldről rendelt magának egy nagyon menő, méregdrága xilofon ütőt: ha jól emlékszem, olyan tizenkétezer forintba került. Egy laikus csupán egy icipici nádpálcára szerelt fagolyót látott, de mi, ütősök, igazi kincsként tekintettünk rá. A "nádpálca" valójában rattan volt, a fagolyó pedig kemény trópusi fa, aminek az anyagárát milliókban mérik. Egy barátunk, aki már használt korábban ilyen ütőt, elmondta, hogy mire kell vigyázni: nem szabad használni. Legalábbis nem sokat, ugyanis alig néhány óra alatt kopásnyomok jelennek meg rajta, 10-20 óra xilofonozás után pedig annyira szétkopik a feje, hogy dobhatjuk is ki. Ezért a gyártó csak koncertekre ajánlja, gyakorlásra pedig más ütőket javasol.

Csurgattuk a nyálunkat, de legtöbbünknek nem volt lehetősége ilyen beruházásra, sőt, voltak, akik egyszerű sznobizmusnak tartották az egészet. Mint mindenki, én is szerettem volna ilyen ütőt, de nekem volt esztergagépem és némi anyagismeretem. Így aztán másnap bevittem az egyetemre egy tolómérőt, és néhány hónappal később a kezemben tartottam az első Ashkatan xilofon ütőt: rattan nyél, kemény trópusi fagolyó, méretében és főbb tulajdonságaiban az eredetivel megegyező.

Vették, mint a cukrot. Ami érthető volt, mivel én bő háromezer forintért adtam, vagyis az eredeti ár negyedéért.

Mindenki ilyen ütőt szeretett volna, az ország minden pontjára eljutottak. És az ütők teljesítették az elvárásokat: mindenben úgy viselkedtek, mint az eredeti ütő. És ez okozott nekem rengeteg fejfájást.

Emlékeztek még, hogy mi volt az eredeti ütő nagy hátránya? Hogy 10-20 óra gyakorlás után ment a kukába a tizenkétezer forint, amit a vevő rászánt. Hát ugyanez volt a helyzet az én ütőmmel is. Volt viszont egy nagy különbség: az olcsó alternatívát olyanok vették, akiknek kevés pénzük volt, és ők bizony nagyon nem örültek, hogy hamar tönkrement az ütőjük. Én pedig bőszen teljesítettem az egyéves garanciát, amit az eladáskor vállaltam - volt, akinek háromszor cseréltem ki az ütőjét ezalatt, és az ütők árának sokszorosát fizettem ki a javításokra.

Persze a tanulságot levontam, a xilofon ütőket bevontam, az eladottakat még garanciálisan megcsináltam, de újakat már nem készítettem.

Na de mi volt a tanulság?

Sokan haragudni fognak rám az általánosításért, de higgyétek el, számtalanszor végigjátszottam ugyanazt a forgatókönyvet:

  • 1. a hazai ütősnek nincs pénze drága külföldi ütőre
  • 2. vesz helyette olcsót, negyedáron
  • 3. látja, hogy az olcsó ütő nagyjából ugyanazt tudja, amit a méregdrága
  • 4. mégis elégedetlenkedik vele

A mai napig nem tudom, hogy ez miért van így. A habitusunk? A neveltetésünk? Egyszerűen csak ilyen naivak vagyunk? Valóban hiszünk benne, hogy lehet olcsóbban jobbat venni?

Egyébként lehet. Szerintem mindenkinek vannak ilyen tapasztalatai. Egyszer kaptam egy harmincezer és egy háromezer forintos cipőt, néhány nap eltéréssel. Mondanom sem kell, hogy a háromezer forintos körül-belül ötször annyi ideig bírta.

Úgy döntöttem, ha a magyaroknak erre van szüksége, akkor csak ilyen ütőket fogok készíteni: jobbat, olcsóbban. És azóta is erre törekszem: minőségben felülmúlni a "nagy" külföldieket, anélkül, hogy én is - akárcsak ők - sok száz százalékos haszonnal dolgoznék. Lehetséges? Próbáld ki az ütőinket, és meglátod, hogy igen.

Egy kérdés azonban nem hagyott nyugodni: vajon máshol is így van? Egy amerikai ütős, ha negyedáron vásárolhatna xilofon ütőt, vajon elégedetlenkedne? Akarna egyáltalán negyedáron vásárolni? Ha igen, megbecsülné a lehetőséget? Vagy ugyanúgy azt várná, hogy a negyedáron vásárolt ütője jobb legyen az eredetinél?

Rengeteg telefonálás és böngészés következett. Hogyan árulhatok külföldön? Hogyan kell adóznom? Mennyibe kerül a postázás? Hogyan lehetséges egyáltalán, milyen szabályokat kell betartani? És ami a legfontosabb: működne, vagy csak az időmet fecsérlem?

Egy kedves kollégám, amikor megosztottam vele a tervemet, hogy nemzetközi vállalkozást akarok csinálni, csak a fejét csóválta.

"Amerikában sok pénze van az embereknek... hidd el, nem fognak olcsó ütőket venni."

2016-ot írtunk, és én nekiláttam. Új, kétnyelvű honlapot készítettem, mindent lefordíttattam szakfordítóval. Megtanultam külföldön hirdetni, nyitottam hozzá új számlát, telefonálgattam amerikai ügyfélszolgálatokkal, és 2017 nyarára készen álltam az amerikai megrendelések fogadására.

Egy darabig nem történt semmi.

Három éve, 2017 augusztusában futott be az első külföldi rendelés, ha jól emlékszem, egy amerikai hölgytől.

Azt hittem, ezzel megnyílt a kapu, de a külföldi megrendelések eleinte nagyon ritkák voltak. Amikor azonban az amerikaiak használni kezdték az ütőket, sorra követték egymást a pozitív visszajelzések. Tetszett nekik, és ezt szívesen meg is osztották másokkal. És ahogyan gyűltek a vélemények, követték őket az újabb megrendelések, először az Egyesült Államokból, majd Angliából is. Először magánszemélyektől, majd nemsokára egy kanadai együttes egyben rendelt tíz pár ütőt, és ezzel már ténylegesen kiléptünk a nemzetközi piacra.

Ma már Kanadától Ausztráliáig egy tucatnyi országban ismerik az Ashkatan ütőket, és minden hónapban több csomagot postázunk külföldre, mint Magyarországra.

Természetesen mindent megteszünk, hogy a magyar ütősök elégedettek legyenek velünk, de az alapfelállás már teljesen más, mint régen.

Mert ma már nem a hazai, hanem a nemzetközi igények határozzák meg, hogy mit hogyan csináljunk. És ez hosszútávon a hazai ütősöknek a legjobb, hiszen nem kell választaniuk az olcsó hazai és a jó minőségű nemzetközi ütők közül.

Hiszen az Ashkatan olcsó, hazai, jó minőségű és - nemzetközi.

A cikksorozat szerzője: Domoki Soma Levente

Olvasd el az elejétől!

Ashkatan Kipchak N95 hegyi juhar marimba ütő

Hangzás: kemény Kategória: haladó Anyag: hegyi juhar, bambusz - a nyírfa nyelű változatnál rugalmasabb, egyedibb játékérzetet biztosít Hangszer: marimba, vibrafon Használat: a marimba felső oktávjaiban, zongorakíséretes darabokhoz, vibrafonos kamaraszólamokhoz Az ár 1 párra (2 db) értendő.

6 600 Ft

Ashkatan Kipchak F86 közepes marimba ütő - 1 pár

Hangzás: közepesen kemény Kategória: haladó Anyaga:  nyírfa vagy hegyi juhar (készlettől függően), kaucsuk, pamut, akril. Ha szeretnéd magad kiválasztani a nyél anyagát, bátran kérd a segítségünket emailben vagy telefonon! A megrendelésed leadásakor is leírhatod nekünk speciális kérésedet a "megjegyzés" rovatban. Hangszer: marimba Használat: a marimba teljes terjedelmében, szóló- és zongorakíséretes darabokhoz. A legfelső oktávban érdemes kipróbálni az R89-es keménységet .

8 200 Ft

Ashkatan Kipchak N95 kemény marimba ütő nyírfa nyéllel

Hangzás: kemény Kategória: haladó Anyag: nyírfa, bambusz - a hegyi juhar változattal szemben megszokottabb játékérzet Hangszer: marimba, vibrafon Használat: a marimba ütő felső oktávjaiban, zongorakíséretes darabokhoz, szólisztikusabb kamaraszólamokhoz és puhább hangzású vibrafon darabokhoz. Az ár 1 párra (2 db) értendő.

6 600 Ft