en-Rólunk írták: a Ritmusdepo cikke az Ashkatanról

22/09/2017

Magyar marimba ütők hódítják meg a piacot - a Ritmusdepo cikke rólunk

Hazánk bővelkedik ütőhangszer gyártó cégekben. Na nem mammutvállalatokban, inkább kisebb vállalkozásokban, manufaktúrákban, de ezek minőségben igen magas színvonalat képviselnek. Az egyik ilyen céget fogjuk nektek ma bemutatni.

Az Ashkatan évek óta Magyarország legnépszerűbb marimbaütő gyártó vállalkozása.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói néhány évvel ezelőtt összefogtak, hogy elkészítsék a saját marimba ütőiket. Az egész egy apró hiba megoldásával kezdődött: a Luxembourgi Ütős Trióversenyre készülő csapat egyik tagjának a legrosszabbkor tört el az ütője, és már nem volt idő másikat rendelni. Muszáj volt sürgősen megjavítani, de mivel nagyon rossz helyen tört el, ehhez az egész ütőt szét kellett szedni. Ez a szükséghelyzet lehetőséget adott arra, hogy jobban megismerjék, mi is van tulajdonképpen egy ilyen ütő belsejében, és nemsokára megszületett az ötlet, hogy maguk is megpróbáljanak elkészíteni egyet. Persze az első használható marimba ütőig még hosszú volt az út, de ennek az eseménynek a hatására kezdett kibontakozni az első hivatalos marimba ütő gyártó vállalkozás, az Ashkatan Marimba Mallets (az ötletelésben, kísérletezésben, majd a készítésben egy ideig részt vettem - főszerk.).

Mára persze a teljes munkafolyamat gépesített, és az Ashkatan marimba ütők nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is egyre elismertebbé válnak. A faanyagok kiválasztásától a kész ütők párosításáig mindent a lehető legnagyobb precizitással végeznek. Ilyen téren, úgy tűnik, túltesznek még a legdrágább nemzetközi gyártókon is.

A tökéletes alapanyagok kiválasztása, a többlépcsős selejtezési folyamat és az ütők szettekbe rendezése nagyon sok időt és energiát igényel, és a legtöbb gyártó nem fektet rá túl nagy hangsúlyt. Emiatt a legdrágább marimba ütők is rejthetnek magukban komoly hibákat, és gyakran a legrosszabb pillanatokban tudnak cserbenhagyni bennünket. Mi a kezdetektől fogva nagyon sokat adtunk erre, hiszen az első megrendelőink szinte kivétel nélkül személyes ismerőseink voltak. Ebből a tendenciából továbbra sem engedünk.

A marimba ütők ára az egész világon nagyon megemelkedett az utóbbi években, és a megfelelő minőség a legtöbb zenész számára gyakorlatilag megfizethetetlen. A zeneiskolai tanításhoz is legalább (minimálisan) két-három szett ütő szükséges, és nem mindegy, hogy ezt 20.000 vagy 120.000 Ft-ból oldják meg. Az Ashkatan ezt a rést igyekszik betölteni, jó minőségű ütőkkel, megfizethető áron. A valódi előnyük azonban nem az áruk, hanem az, hogy a professzionális zenészeknek is alternatívát nyújtanak. Az ütőiket ugyanis nem csak zeneiskolásoknak szánják. A drágább szériákat előszeretettel használják az ország egyetemein, sőt, több külföldi egyetem hallgatói is.

"Az Ashkatan nem a munkánk, hanem a szenvedélyünk." - Domoki Soma

A csapat tagjai maguk is zenetanárok, zeneművészek. Ismerik a jól bevált igényeket, tudják, mire van szüksége a legkisebbeknek, és azt is, mik a legújabb világtendenciák. Szenvedélyesen dolgoznak azon, hogy a jövőben egyre jobb ütőket tudjanak készíteni. A vásárlókkal, megrendelőkkel együttműködve, az ő visszajelzéseik alapján alakítják az újabb típusok összetételét, tulajdonságait.

- Egyszerűen érdekel bennünket. Érdekelnek a legújabb ütők, a legújabb ötletek. Sőt, magunk is folyamatosan ötletelünk és fejlesztünk. Január óta már egy profi verőkötőgéppel dolgozunk, ami nagyon megkönnyíti a munkánkat. Tavasszal a legújabb előrelépésünk egy nagy teljesítményű csiszológép beszerzése volt, ami az ütők nyelét teszi sokkal egyenletesebbé, és emellett számos lehetséges hibát kiküszöböl. De ezekben a percekben is több ötleten dolgozunk. Az ütők készítésében és fejlesztésében részt vevő emberek mind nagyon elhivatottak. Hisznek abban, hogy az Ashkatan marimba ütők egyre szélesebb körben válnak ismertté, és az elkövetkező években az egész világon meghódítják az ütőhangszeres szíveket.

https://ritmusdepo.hu/2017/08/30/ashkatan-marimba-mallets/

$64 Spirit kalimba - 21 keys, unique handmade ocean design

SPIRIT is a 21-key kalimba with a unique, hand-made exotic epoxy decoration that makes its sound softer. Its unusual appearance guarantees that it will not "face" you on the street. Material : beech, mahogany, epoxy resin, stainless steel, natural coating Size : 14x18 cm What is a kalimba? Kalimba is one of the most popular instruments today, its use is easy to learn from the internet. An extremely diverse instrument, it enchants audiences anywhere from big stage productions to street music. It is also increasingly used for meditative and sound therapeutic purposes. For an easier start, we recommend that you mark the names of the sounds on it, to which we also add gift stickers. For tuning and storage, we'll give you a hammer tuning your kalimba and a stylish, lined jute bag as a gift. Advantages of SPIRIT kalimba: - professional instrument, not a toy kalimba - You can take it with you anywhere - has a very clear, melodic voice - 21 stainless steel sound bars (keys) allow you to play almost anything on it - its voice is not very loud due to its material, it does not disturb the neighbors even in an apartment - anyone can easily learn to play on it - Mahogany base makes the sound of the bars even longer - The end of the sound bars is slightly rounded, so you can play it comfortably for hours. Price: approx. $64

24,000 Ft

$26.90 Medium hard marimba mallets - Ashkatan Kipchak R89 birch handle

Price is for 1 pair (two pieces). Sound: medium hard Level: advanced Material: birch wood, rubber, turkish merino wool Instrument: marimba, vibraphone Tips for use: on every octaves of the marimba, for solo pieces or with piano accompaniment, for hard pieces, best for 4 mallets playing Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $27.90 / pair

9,200 Ft