en-Rólunk írták: a Ritmusdepo cikke az Ashkatanról

22/09/2017

Magyar marimba ütők hódítják meg a piacot - a Ritmusdepo cikke rólunk

Hazánk bővelkedik ütőhangszer gyártó cégekben. Na nem mammutvállalatokban, inkább kisebb vállalkozásokban, manufaktúrákban, de ezek minőségben igen magas színvonalat képviselnek. Az egyik ilyen céget fogjuk nektek ma bemutatni.

Az Ashkatan évek óta Magyarország legnépszerűbb marimbaütő gyártó vállalkozása.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói néhány évvel ezelőtt összefogtak, hogy elkészítsék a saját marimba ütőiket. Az egész egy apró hiba megoldásával kezdődött: a Luxembourgi Ütős Trióversenyre készülő csapat egyik tagjának a legrosszabbkor tört el az ütője, és már nem volt idő másikat rendelni. Muszáj volt sürgősen megjavítani, de mivel nagyon rossz helyen tört el, ehhez az egész ütőt szét kellett szedni. Ez a szükséghelyzet lehetőséget adott arra, hogy jobban megismerjék, mi is van tulajdonképpen egy ilyen ütő belsejében, és nemsokára megszületett az ötlet, hogy maguk is megpróbáljanak elkészíteni egyet. Persze az első használható marimba ütőig még hosszú volt az út, de ennek az eseménynek a hatására kezdett kibontakozni az első hivatalos marimba ütő gyártó vállalkozás, az Ashkatan Marimba Mallets (az ötletelésben, kísérletezésben, majd a készítésben egy ideig részt vettem - főszerk.).

Mára persze a teljes munkafolyamat gépesített, és az Ashkatan marimba ütők nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is egyre elismertebbé válnak. A faanyagok kiválasztásától a kész ütők párosításáig mindent a lehető legnagyobb precizitással végeznek. Ilyen téren, úgy tűnik, túltesznek még a legdrágább nemzetközi gyártókon is.

A tökéletes alapanyagok kiválasztása, a többlépcsős selejtezési folyamat és az ütők szettekbe rendezése nagyon sok időt és energiát igényel, és a legtöbb gyártó nem fektet rá túl nagy hangsúlyt. Emiatt a legdrágább marimba ütők is rejthetnek magukban komoly hibákat, és gyakran a legrosszabb pillanatokban tudnak cserbenhagyni bennünket. Mi a kezdetektől fogva nagyon sokat adtunk erre, hiszen az első megrendelőink szinte kivétel nélkül személyes ismerőseink voltak. Ebből a tendenciából továbbra sem engedünk.

A marimba ütők ára az egész világon nagyon megemelkedett az utóbbi években, és a megfelelő minőség a legtöbb zenész számára gyakorlatilag megfizethetetlen. A zeneiskolai tanításhoz is legalább (minimálisan) két-három szett ütő szükséges, és nem mindegy, hogy ezt 20.000 vagy 120.000 Ft-ból oldják meg. Az Ashkatan ezt a rést igyekszik betölteni, jó minőségű ütőkkel, megfizethető áron. A valódi előnyük azonban nem az áruk, hanem az, hogy a professzionális zenészeknek is alternatívát nyújtanak. Az ütőiket ugyanis nem csak zeneiskolásoknak szánják. A drágább szériákat előszeretettel használják az ország egyetemein, sőt, több külföldi egyetem hallgatói is.

"Az Ashkatan nem a munkánk, hanem a szenvedélyünk." - Domoki Soma

A csapat tagjai maguk is zenetanárok, zeneművészek. Ismerik a jól bevált igényeket, tudják, mire van szüksége a legkisebbeknek, és azt is, mik a legújabb világtendenciák. Szenvedélyesen dolgoznak azon, hogy a jövőben egyre jobb ütőket tudjanak készíteni. A vásárlókkal, megrendelőkkel együttműködve, az ő visszajelzéseik alapján alakítják az újabb típusok összetételét, tulajdonságait.

- Egyszerűen érdekel bennünket. Érdekelnek a legújabb ütők, a legújabb ötletek. Sőt, magunk is folyamatosan ötletelünk és fejlesztünk. Január óta már egy profi verőkötőgéppel dolgozunk, ami nagyon megkönnyíti a munkánkat. Tavasszal a legújabb előrelépésünk egy nagy teljesítményű csiszológép beszerzése volt, ami az ütők nyelét teszi sokkal egyenletesebbé, és emellett számos lehetséges hibát kiküszöböl. De ezekben a percekben is több ötleten dolgozunk. Az ütők készítésében és fejlesztésében részt vevő emberek mind nagyon elhivatottak. Hisznek abban, hogy az Ashkatan marimba ütők egyre szélesebb körben válnak ismertté, és az elkövetkező években az egész világon meghódítják az ütőhangszeres szíveket.

https://ritmusdepo.hu/2017/08/30/ashkatan-marimba-mallets/

$18.00 LOT Hard marimba / vibraphone mallets - Ashkatan S90 made in Europe

Price is for 10 pairs. Ashkatan S90 is a very cheap and high quality European marimba mallet especially for music school students and chamber music orchestras. Buy it now for $18 and resell in your country. Details: Sound: hard Level: beginner Material: mountain maple, rubber, cotton, acrylic Instrument: marimba, vibraphone Tips for use:  you can use it on the higher part of the marimba, on vibraphone, or you can practice on xylophone with these mallets Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $180 for 10 pairs (only $18.00/pair)

53,500 Ft

$38.90 Fusion X universal futuristic marimba / vibraphone mallets

Price is for 1 pair (2 pieces). - Beutiful sound thanks to the mohair yarn - Thin, flexible rattan handle - Natural rubber core - Sounds great in every style: chamber music, marching band, solo pieces - Excellent weight - Usable on marimba and vibraphone Price: approx. $38.90 / pair You can see the exact price before payment.

11,000 Ft

$27.90 Medium hard marimba mallets - Ashkatan Kipchak R89 birch handle

Price is for 1 pair (two pieces). Sound: medium hard Level: advanced Material: birch wood, rubber, turkish merino wool Instrument: marimba, vibraphone Tips for use: on every octaves of the marimba, for solo pieces or with piano accompaniment, for hard pieces, best for 4 mallets playing Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $27.90 / pair

8,300 Ft

$27.90 Hard marimba mallets - Ashkatan Kipchak N95 BIRCH handle

Price is for 1 pair (two pieces). Sound: hard Level: advanced Material: high quality american birch, bamboo yarn Instrument: marimba, vibraphone Tips for use: on the higher part of the marimba, with piano accompaniment, on vibraphone in chamber music Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $27.90 / pair

8,300 Ft

$20.00 Hard marimba / vibraphone mallets - Ashkatan S90 made in Europe

Price is for 1 pair (two pieces). Sound: hard Level: beginner Material: mountain maple, rubber, cotton, acrylic Instrument: marimba, vibraphone Tips for use:  you can use it on the higher part of the marimba, on vibraphone, or you can practice on xylophone with these mallets Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $20.00 / pair

5,700 Ft