A zenei transzferhatás

2017.09.22

A 20. század során számos nemzetközi tanulmány született, amely az úgynevezett "zenei transzferhatást" vizsgálta. Több neves pszichológus is végzett kísérleteket a témában, melyekben azt próbálták meg kézzelfogható eredményekkel megfigyelni, milyen hatással van agyunk működésére a zenetanulás. A több száz résztvevőn elvégzett kísérletek során megdöbbentő eredmények születtek arról, hogyan hatnak a zenei tanulmányok az élet más területein elért sikerekre.

Alapvető tapasztalatok:

 • A kísérletekben résztvevő csoportok közül a zenét tanuló gyermekek szülei sokkal nagyobb számban számoltak be gyermekeik jó kapcsolatteremtő és problémamegoldó képességéről, illetve átlagon felüli osztályzatairól.

Néhány év zenetanulás hatására a vizsgált gyermekeknél és felnőtteknél:

 • az agy finom mozgásokért felelős területe megnövekedett
 • javult a tervezőképesség
 • javult a hosszú távú kitartó cselekvésre való képesség
 • javult az izomkoordináció
 • hatalmas mértékben megnövekedett a memória
 • kialakult a reflektáló, kritikus és önkritikus gondolkodás
 • csökkent az időskori szenilitást és demenciát okozó tényezők jelenléte
 • több év zenélés hatására a szürkeállomány mennyisége megnövekedett

ezért

 • A jobb zenei képességek magasabb IQ eredményeket hoztak a vizsgálatokban.

Sőt, a kutatók észrevették, hogy

 • intenzív zenei nevelés hatására az intelligencia fejlődése felszabadul a szocio-ökonómiai státusz meghatározottságai alól.

Mit is jelent ez tulajdonképpen? Bármilyen meglepő, a kísérletekből kiderült, hogy

 • a szegényebb családokból származó, zenét tanuló gyermekek később kivétel nélkül a társadalmi ranglétrán és a szociális színvonalnak egy magasabb szintjén folytathatták életüket!

És most nézzük a másik lehetőséget! A zenét egyáltalán nem tanuló gyermekeknél:

 • romlanak a szociális képességek, a problémamegoldó készség és a hosszú távú tervezés képessége
 • növekedhet a gyermek felett álló társadalmi szakadék, romlanak a felzárkózási esélyek
 • a két halántéklebenyt összekötő idegrost-köteg, a fasciculus arcuatus gyakran kisebb vagy hiányzik. Ez az elváltozás a felelős számos betegség, például a diszlexia kialakulásáért. Teljes elhanyagolása - egy embernek a zenéléstől és a zenehallgatástól való teljes elszigetelése - a beszédkészség romlásával, extrém esetben akár a beszédképesség elvesztésével járhat!

Nem árt tudnunk, hogy a zenélés hiánya egy kimondottan természetellenes helyzet a gyermek életében!

A tudósok egyetértenek abban, hogy már a civilizáció kialakulása előtt az emberek életének szerves részét képezték a zenei tapasztalatok. Gondoljunk bele, hogy a tűz felfedezéséhez, a finoman megmunkált kőeszközök elkészítéséhez, az élelemszerzési technikák finomodásához, az első fémek és ötvözetek felhasználásához mennyire szükségesek voltak az olyan kognitív képességek, amelyek a zenetanulás, a mindennapos közösségi zenélés útján épültek bele az emberi agyba.

Ne feledjük tehát, hogy a gyermekek számára az jelenti a természetes állapotot, ha a zenélés és az értő zenehallgatás a mindennapok részét képezi!

Ashkatan Kipchak N95 hegyi juhar marimba ütő

Hangzás: kemény Kategória: haladó Anyag: hegyi juhar, bambusz - a nyírfa nyelű változatnál rugalmasabb, egyedibb játékérzetet biztosít Hangszer: marimba, vibrafon Használat: a marimba felső oktávjaiban, zongorakíséretes darabokhoz, vibrafonos kamaraszólamokhoz Az ár 1 párra (2 db) értendő.

6 600 Ft

Fusion X univerzális marimba/vibrafon ütő

Az ár egy párra értendő. - Különlegesen szép, víztiszta hangzás a mohairtartalmú fonalnak köszönhetően - Vékony, rugalmas rattan nyél - Természetes gumi "mag" az ütő fejében - Minden stílusban jól használható - Megfelelő súlyarányok - Marimbán és vibrafonon is szépen szól

9 800 Ft

Ashkatan S90 kemény marimba ütő - 1 pár

Hangzás: kemény Korosztály: kezdő (az átlagosnál valamivel könnyebb és rövidebb ütő) Anyaga: hegyi juhar, akril bevonat, pamut fonal Hangszer: marimba, vibrafon Alkalmazás: a marimba felső oktávjaiba ajánljuk kezdőknek, fiatalabb növendékeknek. Univerzális felépítése miatt a vibrafonon is szépen szól, és akár gyakorló xilofonokon is használhatjuk.

7 200 Ft