en-A zenei transzferhatás

22/09/2017

A 20. század során számos nemzetközi tanulmány született, amely az úgynevezett "zenei transzferhatást" vizsgálta. Több neves pszichológus is végzett kísérleteket a témában, melyekben azt próbálták meg kézzelfogható eredményekkel megfigyelni, milyen hatással van agyunk működésére a zenetanulás. A több száz résztvevőn elvégzett kísérletek során megdöbbentő eredmények születtek arról, hogyan hatnak a zenei tanulmányok az élet más területein elért sikerekre.

Alapvető tapasztalatok:

 • A kísérletekben résztvevő csoportok közül a zenét tanuló gyermekek szülei sokkal nagyobb számban számoltak be gyermekeik jó kapcsolatteremtő és problémamegoldó képességéről, illetve átlagon felüli osztályzatairól.

Néhány év zenetanulás hatására a vizsgált gyermekeknél és felnőtteknél:

 • az agy finom mozgásokért felelős területe megnövekedett
 • javult a tervezőképesség
 • javult a hosszú távú kitartó cselekvésre való képesség
 • javult az izomkoordináció
 • hatalmas mértékben megnövekedett a memória
 • kialakult a reflektáló, kritikus és önkritikus gondolkodás
 • csökkent az időskori szenilitást és demenciát okozó tényezők jelenléte
 • több év zenélés hatására a szürkeállomány mennyisége megnövekedett

ezért

 • A jobb zenei képességek magasabb IQ eredményeket hoztak a vizsgálatokban.

Sőt, a kutatók észrevették, hogy

 • intenzív zenei nevelés hatására az intelligencia fejlődése felszabadul a szocio-ökonómiai státusz meghatározottságai alól.

Mit is jelent ez tulajdonképpen? Bármilyen meglepő, a kísérletekből kiderült, hogy

 • a szegényebb családokból származó, zenét tanuló gyermekek később kivétel nélkül a társadalmi ranglétrán és a szociális színvonalnak egy magasabb szintjén folytathatták életüket!

És most nézzük a másik lehetőséget! A zenét egyáltalán nem tanuló gyermekeknél:

 • romlanak a szociális képességek, a problémamegoldó készség és a hosszú távú tervezés képessége
 • növekedhet a gyermek felett álló társadalmi szakadék, romlanak a felzárkózási esélyek
 • a két halántéklebenyt összekötő idegrost-köteg, a fasciculus arcuatus gyakran kisebb vagy hiányzik. Ez az elváltozás a felelős számos betegség, például a diszlexia kialakulásáért. Teljes elhanyagolása - a gyermekek zenétől való teljes elszigetelése - a beszédkészség romlásával, extrém esetben akár a beszédképesség elvesztésével járhat!

Nem árt tudnunk, hogy a zenélés hiánya egy kimondottan természetellenes helyzet a gyermek életében!

A tudósok egyetértenek abban, hogy az legalább az utóbbi 4-500.000 évben (!!!) az emberek életének szerves részét képezték a zenei tapasztalatok. Gondoljunk bele, hogy a tűz felfedezéséhez, a finoman megmunkált kőeszközök elkészítéséhez, az élelemszerzési technikák finomodásához, az első fémek és ötvözetek felhasználásához mennyire szükségesek voltak az olyan kognitív képességek, amelyek a zenetanulás, a mindennapos közösségi zenélés útján épültek bele az emberi agyba.

Ne feledjük tehát, hogy a gyermekek számára az jelenti a természetes állapotot, ha a zenélés és az értő zenehallgatás a mindennapok részét képezi!

$18.00 LOT Hard marimba / vibraphone mallets - Ashkatan S90 made in Europe

Price is for 10 pairs. Ashkatan S90 is a very cheap and high quality European marimba mallet especially for music school students and chamber music orchestras. Buy it now for $18 and resell in your country. Details: Sound: hard Level: beginner Material: mountain maple, rubber, cotton, acrylic Instrument: marimba, vibraphone Tips for use:  you can use it on the higher part of the marimba, on vibraphone, or you can practice on xylophone with these mallets Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $180 for 10 pairs (only $18.00/pair)

53,500 Ft

$18.90 Hard marimba / vibraphone mallets - Ashkatan S90 made in Europe

Price is for 1 pair (two pieces). Sound: hard Level: beginner Material: mountain maple, rubber, cotton, acrylic Instrument: marimba, vibraphone Tips for use:  you can use it on the higher part of the marimba, on vibraphone, or you can practice on xylophone with these mallets Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $18.90 / pair

6,500 Ft

$27.90 Hard marimba mallets - Ashkatan Kipchak N95 BIRCH handle

Price is for 1 pair (two pieces). Sound: hard Level: advanced Material: high quality american birch, bamboo yarn Instrument: marimba, vibraphone Tips for use: on the higher part of the marimba, with piano accompaniment, on vibraphone in chamber music Ship from: Hungary, Europe Price in USD: $27.90 / pair

8,300 Ft