INNOVÁCIÓINK

Hogy marimba ütőinket igazán egyedivé tegyük, új innovációs stratégiát vezettünk be, melynek köszönhetően a közelmúltban számos vadiúj ötlet is napvilágot látott az ütők gyártási folyamatát és forgalmazását illetően. Legfontosabb előrelépéseinket itt láthatjátok:

2018. 07. 11.: Amit tudnod kell a nyírfa marimba ütőkről


(Hosszú cikk, de feltétlenül érdemes elolvasnod, hogy megismerd az Ashkatan ütők legújabb arcát)
A nyír az északi félteke fája. Rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhetően szinte mindenhol megtalálható. A professzionális gyártók által leggyakrabban használt marimba ütő alapanyag.
Az Ashkatan ütőkhöz használt nyírfa az Egyesült Államok keleti részén terem, ahol a nyírfa feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak.
Kinek ajánljuk a nyírfa marimba ütőket?
Elsősorban azoknak ajánljuk, akik hagyományos, megszokott játékérzetet várnak a marimba ütőktől. Aki vett már a kezébe Ashkatan marimba ütőt, az tudja, hogy milyen az "Ashkatan játékérzet". Az általunk használt juhar speciális rugalmasságú, és egy hajszálnyival (0.3 mm-rel) vastagabb az általánosan használt ütőknél. Emiatt minden egyes emelés plusz lendületet kap, ami egyedülállóvá teszi a játékot.
A nyírfa játékérzete sokkal "sztenderdebb", már csak azért is, mert a legtöbb általánosan használt marimba ütő ebből az anyagból készül. Éppen az általános használata és a játékérzet megszokottsága miatt döntöttünk úgy, hogy mi is bevezetjük. Hónapokon keresztül kerestük a megfelelő forrást, és számtalan anyagot kipróbáltunk, mire megtaláltuk a lehető legjobb, amerikai nyírfát az új Ashkatan marimba ütőkhöz.
Természetesen továbbra is a juhar nyelek adják az Ashkatan játékérzet egyik titkát, ezért senkinek nem kell félnie attól, hogy a juhar ütőket kivonjuk a forgalomból. Ezentúl mindkét anyagot egyformán használjuk majd.


2018. 07. 05.: Még mindig imádjuk a juhart:)

De van valami, amit még a juharnál is jobban szeretünk. A lehetőségeket és a sokszínűséget😉

Ezért döntöttünk úgy, hogy a jövő héttől fokozatosan egyre több Ashkatan marimba ütő lesz elérhető juhar és nyírfa nyéllel egyaránt.


2017. 09. 09.: Az Ashkatan Kipchak Z65 ütő teljesen megújult!

Ahogyan áprilisban ígértük, az Ashkatan Kipchak Z65 ütő teljesen megújult. A hangzása sokkal jobban alkalmazkodik az elvárt igényekhez. A marimba alsó tartományában kifejezetten nehéz megfelelni az elvárásoknak. Miközben mindenki puha hangokat vár, a zengések mégsem tompíthatják el túlzottan a játszott anyag ritmikáját. Az új Z65 esetében ezeknek a szempontoknak szerettünk volna megfelelni, miközben nagyobb hangsúlyt kapott a hang teltsége és zengésének szépsége is.


2017. 07. 10.: Webshop és hangszerbolt

Az Ashkatan marimba ütők már elérhetőek a www.kottafutar.hu oldalon!

Továbbá személyesen is megvásárolhatóak Szolnokon, a József Attila út 2. szám alatti áruházban! 

2017. 06. 28.: Az Ashkatan Marimba Mallets új "alkalmazottja": egy nagy teljesítményű csiszológép:)

A munkájának köszönhetően ezentúl nem csupán jobb minőségű ütőket tudunk készíteni, de sokkal több nyelet tudunk kihozni ugyanolyan mennyiségű fából. Ezzel csökkentjük az általunk termelt hulladékot is.

Nagyon fontos előrelépés számunkra az új csiszológép beszerzése, mert a hegyi juhar egy nagyon ritka és kifejezetten drága alapanyag. Az új eljárásunknak köszönhetően az Ashkatan ütők árát továbbra is alacsonyan tudjuk tartani, miközben a minőségük emelkedik.


2017. 04. 18.: A Z65 új színt kapott!

A változtatás azonban ideiglenes, mivel ezekben a percekben is több vadonatúj ötleten dolgozunk, hogy az Ashkatan ütőket még profibbá tegyük. Ennek köszönhetően nemsokára egy teljesen új Z65 jelenik meg, ami egy egészen új technológiával készül majd.
Ez a szép sötétbarna modell egy kísérleti gyártmány, ami méltó utódja a Z65 korábbi, keki színű változatának. Csak limitált példányban kapható, ezért aki szerette az eddigi Z65-ös modellt, idejében szerezzen be néhány párat ebből a színváltozatból, mert az új Z65-nek teljesen más hangja és játékérzete lesz. De senki ne aggódjon, garantáljuk, hogy mindenkinek elnyeri majd a tetszését!


2017. 04. 03.: Lehetővé tettük a külföldi vevőink számára, hogy nagyobb mennyiségben rendelhessenek néhány típusú marimba ütőből, ezzel jóval gazdaságosabbá téve a vásárlást.


2017. 03. 17.: Megkezdtük az Ashkatan ütők nemzetközi forgalmazását.


2016. 07.: A nyelek felületkezelése a sűrűbb, merevebb anyagoknál nem igényel nagy energiát, azonban az Ashkatan ütők esetében, a hegyi juhar rugalmasabb, lazább szerkezetéből kifolyólag ez egy hosszadalmas és bonyolult folyamat. Hogy a juhar eredeti rugalmasságát megőrizve tegyük tartóssá ütőink nyelét, közel tíz réteg felületkezelő anyagot viszünk fel a felszínükre. Egy-egy réteg vastagsága a milliméter századrészét sem éri el, és minden egyes réteg az előző felületébe "kapaszkodva" alkot aktív, hajlékony felületet. (Szemléletes példával élve: egy telefonkönyvet könnyedén kettéhajlítunk, azonban egy azonos vastagságú, tömör papírtömb meghajlítására már nem lennénk képesek.) Ez a folyamat a legtöbb esetben napokig is eltart, és egy nagyon tartós, lakkszerűen fényes felületet eredményez. Ezt a fényes, síkos felületet azonban natúrrá kell varázsolnunk a kényelmes használat érdekében. Ezért végezetül ütőinket egy speciális mattító anyaggal vonjuk be, mely az avatatlan szem számára gyakorlatilag láthatatlanná és kitapinthatatlanná teszi az addigi rétegeket. Ezzel érjük el, hogy ütőink teljesen természetes érzetet keltsenek használójuk számára.


2016. 06.: A nyél anyaga a legtöbb marimba ütőtől eltérően különleges minőségű magashegyi juharfából készül, mely természetes környezetében olyan fizikai hatásoknak van kitéve, mint az extrém hőingadozás vagy a nagy erejű szélviharok. Ezért van az, hogy az erő és a rugalmasság aránya ennél a fajtánál a legkiegyensúlyozottabb: amelyik ütő nyele egy kissé tartósabb az Ashkatan marimba ütők nyelénél, az egyúttal jóval rugalmatlanabb is. Ugyanez igaz fordítva is: amelyik valamivel rugalmasabb az Ashkatan nyeleknél, az jóval kevésbé tartós. Hosszas kísérletezés után úgy döntöttünk, hogy nem más cégeket másolunk, hanem egyedi módon alkalmazni kezdjük ezt a kiváló fafajtát. Szerencsére úgy tűnik, jól választottunk, mivel a rugalmasságuk messze felülmúlja az általánosan használt nyírfa nyelekét, ezért az Ashkatan ütőkkel a játékélmény valóban feledhetetlen. Mindenkinek szívből ajánljuk!